Rabothytta – en perle på fjellet

Skal man på fjellet i de spektakulære fjellene Okstindane i Nordland, da har man noe nytt og spennende foran seg. De spektakulære naturopplevelsene står på rekke og rad her, med utsikt så langt øye kan se. Her finner man et kupert terreng med snødekte fjelltopper opp mot 2000 meter. Dessuten har noen arkitekter vært oppe på fjellmassivet og tegnet et samlingspunkt for natur-glade mennesker, nemlig Rabothytta, en selvbetjent fjellstue. Nysgjerrig på denne perlen på fjellet, les videre. Hvordan skal du komme deg til Rabothytta? Her kommer veibeskrivelsen.

Veien til Okstindene

Først og fremst må man komme seg ut på E6. Enten man kommer fra sør eller nord er dette et godt utgangspunkt. Okstindene ligger i Hemnes kommune, altså godt plassert mellom Mosjøen og Mo i Rana. Nå må man komme seg til Korgen og her ta av på Fylkesvei 322 (FV322). Kjør til veien slutter ved Leirbotnet. Den høyeste toppen av Okstindene er på hele 1916 meter. Dette er den kjente Oksskolten, som er et yndet mål for toppentusiaster. Selve fjellstua Rabothytta ligger ca. 6 km fra parkeringen i en høyde på 1200 moh. Fra toppene i fjellmassivet har man fantastisk utsikt i alle retninger. Man kan se over til Sverige i øst og langt ut i havet mot vest. Okstindene viser seg like godt midt på sommeren som vinterstid, så her kan man komme til en hytte uansett årstid.

Det var ikke bare utfordrende å lage denne hytta som ligger langt fra sivilisasjonen. Hytta er selvfinansiert av Hemnes Turistforening, og kostet totalt nesten 10 millioner kroner. Arkitekten bak Rabothytta er Jarmund og Vigsnæs Arkitekter, som står bak bygg som Myrkdalen Hotell, Oslo International School og Norefjell Skiresort for å nevne noen. Fjellstua har fått den gjeve prisen Norges fineste fjellhytta, utdelt av magasinet Fjell og Vidde.

Passer for familier og kohorter

Passer for familier og kohorter
Passer for familier og kohorter

Rabothytta har hele 30 sengeplasser, og det eneste man trenger å ha med seg er mat og lakenposer. Det betyr at man kan komme hit og få en utrolig opplevelse av vill natur og sosial tur-glede. Man må klare å komme seg opp de 1200 meterne som er estimert å ta mellom 1-2 timer. Stigningen er relativt bratt så mange eldre kan ha problem med å komme seg helt opp. For dem som vil videre oppover, er Rabothytta et utmerket stoppested mellom to etapper mot toppen. Mange skoleklasser bruker hytta som samlingspunkt for læring og opplevelser.

Okstindene kan være uberegnelig

Som fjellvandrere flest vet de å pakke for skikkelig uvær. Og fjellet er generelt lumskt. Så er også Okstindene, og flotte solværsdager kan fort endres til et ugjestmildt sted med orkan i kastene. Denne vinden kan i prinsippet være farlig, så skal man dra alene på fjellet, så bør man ta forhåndsreglene. De kan summeres opp i fjellvettreglene, der man for eksempel finner fjellvettregel nr. 4: Vær forberedt på uvær og kulde, selv på korte turer. Ta turen til fjells, Rabothytta står klar for deg.