Velkommen til bloggen

Hjem » BLOG » Fjellstueferie for alle?

Fjellstueferie for alle?

En fjellstue er et forholdsvis enkelt overnattingsted som ofte ligger i fjellheimen eller utenfor allfarvei. Det skal være en base for personer som ønsker å utforske naturen rundt, fiske eller jakte. Målet for de fleste som reiser på slike turer er derfor ikke å være inne i fjellstuen, men heller være ute. Fjellstuene har derfor tradisjonelt vært svært enkle bygninger, men dette er på vei til å endre seg. Samtidig, ser man en tendens til at fjellstuene taper kunder. Det er ikke enkelt å få den yngre generasjonen til å være villig til å utforske naturen slik folk slik pleide å gjøre. De har helt andre behov og veldig ofte en helt annen innstilling til ferie enn det 60 – 70-talls generasjonen har.

Vi som vokste opp på 70- og 80-tallet

Det vi snakker om, i praksis, er de som nå nærmer seg pensjonsalderen og deres barn. Det er deres barn, den generasjonen, som nå etter hvert begynner å stille andre krav til standarden på fjellstuene og andre feriesteder. I noen tilfeller har de vokst opp med svært enkle hytter, med utedo. De ønsker ikke denne standarden nå som de selv bestemmer over egen fritid. Kanskje har de allerede sett seg lei på å tømme utedo, bære vann og lignende. Jeg tilhører den generasjonen og det var svært hyggelig da jeg var ung. Nå som jeg er voksen, har jeg mindre fritid. Jeg har en anstrengende jobb, og det er viktig for meg å samle krefter når jeg har fri. Utedo, hente vann i brønnen og den tradisjonelle hytteopplevelsen passer ikke for meg. I tillegg er jeg avhengig av å være tilkoblet. Sjekke Facebook og andre sosiale medier er jo helt nødvendig. Personlig må jeg prøve ut litt strategi, høre mynter klirre i automater eller flytte på sjakkbrikkene før jeg legger meg. Å dra på ferie i flere dager uten Wi-Fi er helt uaktuelt. Jeg er nok ikke alene om å ha dette behovet og ikke minst, velge bort steder uten internett.

Fjellstuene utvider sine tilbud

Wi-Fi

En moderne fjellstue har tatt innover seg dette faktum, derfor er det flere og flere som kan tilby Wi-Fi til sin gjester. Dette kommer i tillegg til de mer tradisjonelle aktivitetene som er lagt opp rundt nærområdet. En god fjellstue vil kunne levere ut kart over nærområdet, gjerne også kunne tilby guidede turer i høysesongen. De kan også foreslå mange forskjellige aktiviteter, fordi de vet at ikke alle er født med ski på beina. Fjellstuene tilbyr også egen tema helger og til og med hele tema uker. Her får besøkende oppleve store kulinariske mesterverk, basert på nærmiljøet. Det kan være at en mesterkokk kommer på besøk og disker opp med en perfekt tilpasset fiskerett eller utsøkte retter basert på hva jaktlaget kommer tilbake med.

Viktigheten av å beholde særpreget

Jeg vil tro at det kan være fristende for eiere å begynne å gjøre om på driften for å prøve å tekkes flere. Tross alt er fjellstuene avhengig av å ha et visst antall besøkende i året. Det er ikke lett å drive overnattingsteder og verre blir det. Folk stiller høyere og høyere krav til opplevelsen. Fjellstuene har en ekstra utfordring ved at de, generelt sett, ikke kan belage seg på at folk bare stikker innom. De ligger gjerne utenfor allfarvei, slik at besøkende må vite om stedet og de må velge å legge turen innom. Så fjellstuene må kunne skilte med noe ekstra. Min personlige mening er at fjellstuene må fortsette å jobbe med det som er deres styrke, nemlig særpreget. De må ikke la seg friste til å skulle gjøre om på alt ved driften i et håp om å tiltrekke seg flere kunder. Målet må være å være spesiell nok til at folk drar dit for å oppleve magien som er fjellet, naturen og roen. Samtidig må de tilby nok moderne fasiliteter til at dagens gjester føler de kan slappe av.

Den personlige velkomsten

Jeg tror fjellstuer, egentlig alle små overnattingssteder, vil få en ny ”vår”. Dagens samfunn er dessverre blitt svært standardisert og på mange måter kald. Hotellrom ser nesten like ut, uansett hvor du er. Dette er en fordel for forretningsreisene og gjerne for de som reiser mye. De ønsker å møte en bestemt standard og hotellrommet er bare et sted å hvile ut etter en lang dag på jobb. Det samme gjelder for noen av dem som reiser på ferier og. Målet for reisen er ikke hotellrommet, men alt som ligger utenfor. Fjellstuen bør nok heller fokusere på å kunne tilby et personlig og varmt opphold. Ikke for intenst, men samtidig gjøre selve overnattingstedet til en opplevelse. Jeg har møtt mange trivelige og sosiale eiere av fjellstuer som har lagt sin sjel i å ønske gjestene velkommen og ta vare på dem. De har tid til de besøkende og de tar imot dem med åpne armer. Det får man ikke på et flyplasshotell.